Start på nytt

SØTT, GODT OG SYNDIG


SESAMKNEKK

2 dl kremfløte
2 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl sesamfrø
2 ss smør


Bland fløte, sirup og sukker i en gryte og la det koke 15-30 min. under litt omrøring til en dåpe dryppet i iskaldt vann kan rulles til en fast eller hard kule (122 °C på sukkertermometeret). Rør inn sesamfrø og smør. Fordel massen i små papirformer. Strø litt ekstra seamfrø på toppen og la stivne minst 2 timer i kjøleskap.

KOKOSRUTER

100 g smør
½ dl sukker
½ dl lys sirup
revet skall av en appelsin
2 ½ dl havregryn
1 dl kokosmasse
1 dl ristede solsikkefrø
2-3 ss kokos til pynt


Smelt smøret og rør inn sukker og sirup. La det koke i noen minutter. Rør inn appelsinskall, havregryn, kokosmasse og solsikkefrø. Bre ut massen til en firkant på 12 x 24 cm på smurt bakepapir. Strø over kokos. La stivne i kjøleskap minst 4 timer og skjær opp i små ruter. Oppbevares kaldt.

HVIT TRØFFEL MED LIME

1 dl kremfløte
25 g smør
300 g hvit sjokolade
revet skall av en lime
1 ss konjakk
melis til pynt


Kok opp fløte og smør. Ta gryta av varmen og tilsett sjokolade i biter. Rør til alt er smeltet. Tilsett limeskall og konjakk. Hell i en liten, smurt aluminiumsform (10 x 17 cm) og la stivne i kjøle­skapet minst 4 timer. Hvelv ut trøffelen og skjær den i passe biter. Sikt over melis. Oppbevares kaldt.

SMÅ MANDELKAKER

400 g mandelmasse
3 ss smeltet smør + olje
1 eggehvite
1 dl pinjekjerner
melis til pynt


Riv mandelmassen. Pisk eggehviten stiv. Bland mandelmasse, eggehvite og smør + olje. Sett små klatter av massen på smurt bakepapir på plate. Strø pinjekjerner på toppen. Stek ved 175 °C i ca. 10 min. Avkjøl og strø melis over.

DELFIAKAKE

2 egg
1 dl sukker
½ ss vaniljesukker
1 plate kokesjokolade
2 ss fløte
250 g kokosfett
(100g hakkede mandler)
(50 g rosiner)
1 pakke Per-kjeks/Marie-kjeks
gelétopper


Pisk eggedosis av sukker og egg. Tilsett vaniljesukker. Smelt sjokoladen forsiktig i fløten og rør den inn i eggedosisen. Smelt kokosfettet langsomt og rør det inn, litt av gangen, når fettet ikke er for varmt. Tilsett evt. hakkede mandler og rosiner. Rør i blandingen så den ikke skiller seg. Kle en form med bakepapir. Legg sjokolade og kjeks lagvis. Pynt med gelétopper. Avkjøl over natta i kjøleskap. Oppbevares kaldt.

PUNSJBOLLER

100 g smør
125 g melis
250 g kakesmuler
75 g finhakkede mandler
4 ss kakao
2-3 egg
rom (evt. romessens/god vin)


Rør smør og sukker lyst og lett. Tilsett kakesmuler, finhakkede mandler, kakao og egg. Smak til med rom. Bland godt. La blandingen stå kaldt noen timer før den formes til små, runde boller som rulles i kakao eller revet sjokolade. Oppbevares kaldt.

MARSIPANBRØD

200 g marsipan
50 g cocktailbær
50 g nøttekjerner
50 g tørket frukt
80 g myk nougat


Finhakk cocktailbær, nøttekjerner og tørket frukt og bland med myk nougat. Kjevl marsipanen til en ½ cm tykk, avlang leiv. For­del fyllet over leiven og rull sammen som en rullekake. Forsegl endene med en klatt marsipan. Smelt litt kokesjokolade i vann­bad og pensle den over marsipanbrødet. Pynt etter ønske før sjokoladen stivner. Pakk inn i folie eller plast og oppbevar kaldt.

KARAMELLER

125 g smør
400 g kondensert melk
2 ½ dl sukker
1 ¼ dl sirup


Ha alt i en middels stor tykkbunnet kjele. Varm opp over svak varme. Først når sukkeret er helt oppløst, lar du det koke opp. Demp varmen og rør konstant i 15-20 min. til massen er blitt mørkebrun. Brett til en folie på 17 x 17 cm som du pensler med olje og legger i en langpanne. Hell massen i folien og sett formen i kjøleskapet til karamellen er stivnet og kan skjæres i passende biter. Pakk hver bit inn i celofan. Oppbevares kjølig og lufttett.

SYLTET APPELSINSKALL

5 appelsiner
vann
5 dl sukker + 2 ½ dl vann


Skjær skallet av appelsinene i nokså store og jevne biter. Ha skallet i en kasserolle, dekk det med vann og kok opp. Hell av vannet, fyll på nytt vann og kok opp på nytt. Gjenta dette 5 ganger. Hell av det siste kokevannet, tilsett sukker og 2½ dl vann. Kok opp og la det småkoke til sukkerlaken blir som sirup. Avkjøl og kutt bitene i ½ cm brede strimler. Dypp strimlene i smeltet sjokolade. Oppbevares kjølig og luftett.

SJOKOLADETRØFFEL

300 g fløte
400 g mørk sjokolade
70 g romtemperert smør
likør eller brennevin etter ønske
kakao eller melis


Finhakk sjokoladen og smelt den halvveis i en bolle over vannbad eller i mikrobølgeovn. Varm opp fløten i en kasserolle og hell den deretter litt etter litt over sjokoladen mens du rører. Sjokoladeblandingen skal bli skinnende blank og ha en elastisk konsistens. Rør til slutt inn smøret i små terninger. Avkjøl sjokoladen og rull den til passende kuler. Dypp kulene i smeltet sjokolade og rull dem i kakao eller melis. Rist av det overflødige. Oppbevares kjølig og lufttett.