Start på nytt





GLØGG

Til gløgg brukes den aller billigste rødvinen. Den skal tilsettes sukker, rosiner, kanel, nellik og sitronskall. Vanligvis tilsettes også skåldede mandler. Det er frivillig om man vil sprite opp gløggen med vodka og tilsette litt madeira eller rom for smakens skyld.

1 flaske rødvin
1 ts kardemommekjerner
5 hele nelliker
5 g hel kanel
skall av ¼ sitron
1 bit fersk ingefær
1 ½ dl sukker
½ flaske madeira, rom eller vodka

rosiner, skåldede mandler

1 Varm vin og krydder langsomt. Blandingen må ikke koke. Så å si all alkohol forsvinner ved oppvarming. Derfor trenger man ikke kjøpe alkoholfri vin for å lage gløgg til dem som ikke ønsker promille. Hvis du har anledning til det og vil ha sterkere smak, avkjøl blandingen og varm den deretter opp igjen.

2 Ta blandingen av varmen og tilsett sukker og sitronskall. Rør til sukkeret er oppløst.

3 Hvis det ønskes alkoholholdig gløgg, tilsetter du vodka rett før servering. Madeira eller rom setter en ekstra smak på gløggen. Solbærlikør (cassis) kan også brukes.

4 Rosiner og mandler kan tilsettes like før servering eller settes fram, slik at alle kan forsyne seg selv.