Start på nytt





LUSSEKATTER

Lussekatter hører med til alle små og store barns luciafeiring. De smaker aller best nylaget og bør lages samme dag de skal spises. Safran er et dyrt krydder, men gir god smak. Gurkemeie gir gulfarge, men er så bittert at minst mulig bør brukes i deigen.

150 g smør/margarin
5 dl melk
50 g gjær
1 g safran eller ½ ts gurkemeie
150 g sukker
½ ts salt
2 ts malt kardemomme
13 dl hvetemel
egg til pensling

rosiner til pynt

1 Smelt smør/margarin og tilsett melk. La det bli lunkent.

2 Smuldre gjær i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.

3 Rør inn sukker, salt, kardemomme, safran/gurkemeie og mel til deigen er passe fast.

4 Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted til den er blitt dobbelt så stor.

5 Strø litt mel på bordet og elt deigen godt.

6 Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser.

7 Form lussekatter som legges på bakepapir eller smurt steke­plate. Etterhev dem under plast på et lunt sted ca. 15 min.

8 Pensle med lett sammenvispet egg og pynt med rosiner.

9 Stek kakene ved 200 °C i 10-15 min. til de er blanke og svakt gylne.