Start på nytt





FRANSK EPLEKAKE

Brødsmuler eller strøkavring brunes med mandler, sukker og kanel og fordeles over paibunnen. Et lag eplemos legges på toppen og aller øverst epleskiver lagt i et pent mønster. Aprikosmarmelade på toppen gjør at kaken får en innbydende glassert overflate.

3 dl hvetemel
½ ss sukker
150 g smør/margarin
2-3 ss vann

Fyll:
1 dl strøkavring (eller tørt malt brød)
1 dl mandler (finhakket)
½ dl sukker
ca. 50 g smør/margarin
1 ts kanel
ca. 2 dl lettsukret eplemos

6-8 epler
saften av ½ sitron
1½ dl vann + ½ dl sukker
ca. 1 dl aprikosmarmelade

1 Lag paideig ved å hakke smør/margarin inn i blandingen av mel og sukker. Arbeid deigen raskt sammen med så mye vann at den henger sammen. Legg deigen i kjøleskapet i en halv time.

2 Kjevl ut deigen så det dekker bunn og kanter av en godt smurt rundform.

3 Prikk deigen i bunnen med en gaffel og sett formen kaldt ca. 20 min.

4 Stek paibunnen ved 180 °C i 15-20 min. eller til den er svakt lysegul. Fyll gjerne tørkede erter i formen så bunnen ikke hever seg for mye.

5 Lag fyllet ved å brune brød, finhakkede mandler (ikke skåldet) og sukker i smør/margarin i en ren stekepanne. Tilsett kanel.

6 Fordel fyllet over bunnen. Dekk med eplemos.

7 Skrell eplene og ta ut kjernehuset. Skjær dem i skiver. Drypp med sitronsaft så eplene ikke blir brune.

8 La eplene få et oppkok i lake av sukker og vann.

9 Legg eplene i et pent mønster på toppen av eplemosen. Legg på aprikosmarmeladen i små klatter.

10 Sett kaken inn i ovnen igjen ved ca. 200 °C i 15-20 min. til eplene begynner å få brunfarge.