FRANSK EPLEKAKE
|
Brødsmuler eller strøkavring brunes med mandler, sukker og kanel og fordeles over paibunnen. Et lag eplemos legges på toppen og aller øverst epleskiver lagt i et pent mønster. Aprikosmarmelade på toppen gjør at kaken får en innbydende glassert overflate.
|
3 dl hvetemel ½ ss sukker 150 g smør/margarin 2-3 ss vann
Fyll: 1 dl strøkavring (eller tørt malt brød) 1 dl mandler (finhakket) ½ dl sukker ca. 50 g smør/margarin 1 ts kanel ca. 2 dl lettsukret eplemos
6-8 epler saften av ½ sitron 1½ dl vann + ½ dl sukker ca. 1 dl aprikosmarmelade
|
1 Lag paideig ved å hakke smør/margarin inn i blandingen av mel og sukker. Arbeid deigen raskt sammen med så mye vann at den henger sammen. Legg deigen i kjøleskapet i en halv time.
|
2 Kjevl ut deigen så det dekker bunn og kanter av en godt smurt rundform.
|
3 Prikk deigen i bunnen med en gaffel og sett formen kaldt ca. 20 min.
|
4 Stek paibunnen ved 180 °C i 15-20 min. eller til den er svakt lysegul. Fyll gjerne tørkede erter i formen så bunnen ikke hever seg for mye.
|
5 Lag fyllet ved å brune brød, finhakkede mandler (ikke skåldet) og sukker i smør/margarin i en ren stekepanne. Tilsett kanel.
|
6 Fordel fyllet over bunnen. Dekk med eplemos.
|
7 Skrell eplene og ta ut kjernehuset. Skjær dem i skiver. Drypp med sitronsaft så eplene ikke blir brune.
8 La eplene få et oppkok i lake av sukker og vann.
9 Legg eplene i et pent mønster på toppen av eplemosen. Legg på aprikosmarmeladen i små klatter.
10 Sett kaken inn i ovnen igjen ved ca. 200 °C i 15-20 min. til eplene begynner å få brunfarge.
|