Start på nytt





TIRAMISÙ

Det fins mange oppskrifter på Tiramisù, som betyr «dra meg opp» på Veneto-dialekt. Felles for dem alle er at de inneholder den typiske mascarpone-osten, sterk kaffe og et eller annet søtt brennevin. Oppskriften her sies å ligge nær opptil originalen.

Fingerkjeks (savoiardi):
3 eggeplommer
noen mandeldråper
3 eggehviter
¼ ts salt
1 dl sukker
1 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver

Til dynking:
Ca. 3,5 dl (1-1 ½ kopp) espresso-kaffe
2 ts sukker

Krem:
4 eggeplommer
100 g sukker
ca. 1 dl marsala-vin (evt. portvin eller rom)
450-500 g mascarpone-ost
2,5 dl kremfløte

kakao

1 Kjøp ca. 40 fingerkjeks eller lag dem slik: Pisk eggeplommene til luftig eggedosis og tilsett mandeldråpene. Pisk eggehvitene i en annen bolle sammen med salt til de blir nokså stive. Tilsett sukkeret litt etter litt og pisk til massen blir glinsende og helt stiv. Sikt hvetemel med bakepulver ned i de piskede egge­plommene og vend forsiktig sammen. Vend til slutt eggehvitene forsiktig inn i røren. Bruk en skje og sett ca. 7 cm lange og 2 cm brede striper av røren på plate med bakepapir. Stek kakene ca. 10 min. ved 175 °C til de begynner å få brunfarge. Avkjøl på rist.

2 Brygg espresso-kaffe og løs opp sukkeret i kaffen.

3 Lag zabaione ved å piske eggeplommene til de tykner mens bollen står over en gryte med kokende vann. Stopp vispingen når du ser små bobler, for eggeplommene skal ikke koke.

4 Visp inn sukkeret og marsalavin/portvin/rom.

5 Gni ut mascarpone-osten med en slikkepott i en bolle. Osten skal få kremkonsistens, så la den være romstemperert før du begynner.

6 Bland zabaione-kremen inn i mascarpone-osten og rør godt sammen.

7 Pisk kremen stiv og fold den forsiktig inn i blandingen av zabaione og mascarpone. Det gjør ingenting om du ser striper av krem i blandingen.

8 Dypp fingerkjeksene et kort øyeblikk i kaffen og la dem dekke bunnen av en liten firkantet form.

9 Bre halvparten av kremblandingen over fingerkjeksene, legg på et nytt lag kjeks dyppet i kaffe og resten av kremblandingen på toppen.

10 Glatt ut overflaten og sikt kakao over. La kaken stå 3-4 timer i kjøleskapet, slik at den stivner helt før servering.