TIRAMISÙ
|
Det fins mange oppskrifter på Tiramisù, som betyr «dra meg opp» på Veneto-dialekt. Felles for dem alle er at de inneholder den typiske mascarpone-osten, sterk kaffe og et eller annet søtt brennevin. Oppskriften her sies å ligge nær opptil originalen.
|
Fingerkjeks (savoiardi): 3 eggeplommer noen mandeldråper 3 eggehviter ¼ ts salt 1 dl sukker 1 ½ dl hvetemel 1 ts bakepulver
Til dynking: Ca. 3,5 dl (1-1 ½ kopp) espresso-kaffe 2 ts sukker
Krem: 4 eggeplommer 100 g sukker ca. 1 dl marsala-vin (evt. portvin eller rom) 450-500 g mascarpone-ost 2,5 dl kremfløte
kakao
|
1 Kjøp ca. 40 fingerkjeks eller lag dem slik: Pisk eggeplommene til luftig eggedosis og tilsett mandeldråpene. Pisk eggehvitene i en annen bolle sammen med salt til de blir nokså stive. Tilsett sukkeret litt etter litt og pisk til massen blir glinsende og helt stiv. Sikt hvetemel med bakepulver ned i de piskede eggeplommene og vend forsiktig sammen. Vend til slutt eggehvitene forsiktig inn i røren. Bruk en skje og sett ca. 7 cm lange og 2 cm brede striper av røren på plate med bakepapir. Stek kakene ca. 10 min. ved 175 °C til de begynner å få brunfarge. Avkjøl på rist.
|
2 Brygg espresso-kaffe og løs opp sukkeret i kaffen.
|
3 Lag zabaione ved å piske eggeplommene til de tykner mens bollen står over en gryte med kokende vann. Stopp vispingen når du ser små bobler, for eggeplommene skal ikke koke.
|
4 Visp inn sukkeret og marsalavin/portvin/rom.
|
5 Gni ut mascarpone-osten med en slikkepott i en bolle. Osten skal få kremkonsistens, så la den være romstemperert før du begynner.
|
6 Bland zabaione-kremen inn i mascarpone-osten og rør godt sammen.
|
7 Pisk kremen stiv og fold den forsiktig inn i blandingen av zabaione og mascarpone. Det gjør ingenting om du ser striper av krem i blandingen.
|
8 Dypp fingerkjeksene et kort øyeblikk i kaffen og la dem dekke bunnen av en liten firkantet form.
|
9 Bre halvparten av kremblandingen over fingerkjeksene, legg på et nytt lag kjeks dyppet i kaffe og resten av kremblandingen på toppen.
|
10 Glatt ut overflaten og sikt kakao over. La kaken stå 3-4 timer i kjøleskapet, slik at den stivner helt før servering.
|