EPLEPAI
|
Paideigen lages enklest av smør/margarin, melis og mel. Mens deigen hviler en stund i kjøleskapet, deles eplene i båter eller skiver. Klem ut deigen i paiformen, fyll deretter formen med epler og vaniljekrem og legg resten av deigen som et lokk på toppen.
|
Paideig: 225 g smør/margarin 100 g melis 250 g hvetemel
Paifyll: 4-5 epler ½ pakke (½ liter) vaniljesaus egg til pensling
Til servering: pisket krem
|
1 Kna raskt sammen smør/margarin, melis og hvetemel til en fast deig. Form den til en pølse, pakk den inn i plastfolie og legg den minst 30 min. i kjøleskapet.
|
2 Legg bakepapir i bunnen av en stor paiform (evt. porsjonsformer) og smør kantene.
|
3 Del litt over halvparten av deigen i tynne skiver som du legger i bunnen og klemmer ut langs kantene av paiformen.
|
4 Skrell eplene og del dem i båter eller skiver som legges i formen.
|
5 Hell over vaniljekremen. Hvis du ønsker et fastere fyll, sikter du 1-2 ss hvetemel over eplene før du heller over vaniljekremen.
|
6 Skjær resten av deigen i tynne skiver som klemmes ut til lokk på paien. Hvis du gjør dette på en plastfolie, blir det lettere å legge lokket på plass. Det er ingen ulempe om lokket går litt i stykker, for det skal alltid være noen hull i pailokket, slik at dampen slipper ut.
|
7 Pensle pailokket med sammenvispet egg og stek paien 50-55 min. (30 min. hvis det er porsjonsformer) ved 180 °C. Legg folie over hvis overflaten ser ut til å bli brent.
|
8 Server paien lunken eller kald med ikke altfor hardvispet krem.
|