RISPUDDING
|
Her er en dessert av det gamle slaget. Det beste er nok å lage en ekstra stor porsjon risgrøt lørdag for å bruke resten i desserten søndag. Sausen, som skal være kald, kan man lage på forskjellig vis dagen i forveien. Tre enkle varianter er foreslått nedenfor.
|
6 egg 1 ½ dl sukker ca. 3 dl hvetemel ca. 5 dl risgrynsgrøt ½ liter melk 2 ts kardemomme 1 ½ salt
Saus: 500 g bringebær + 1-2 dl sukker (eller 3 dl syltetøy + 1 dl vann) (eller 3 dl husholdningssaft + 1 dl vann + ½ ss potetmel)
|
1 Lag risgrynsgrøt som forklart på pakken. Vanligvis bruker man ½ dl ris til 5 dl væske (melk + vann) og ½ ts salt. Gjør dette evt. dagen i forveien.
|
2 Lag bærsaus av bringebær + sukker som kjøres i kjøkken-maskin. Kok evt. opp stivt syltetøy + vann eller husholdningssaft + vann og potetmel. Avkjøl sausen etter koking.
|
3 Sett ovnen på 175-200 °C.
|
4 Visp sammen egg og sukker. Tilsett hvetemel så det blir en klumpfri røre.
|
5 Rør inn grøten, som bør være lunken eller kald.
|
6 Smak til med kardemomme og salt.
|
7 Hell røren i en godt smurt form. Dryss litt sukker på toppen dersom du ønsker en ekstra brun og delikat overflate.
|
8 Stek desserten 25-30 min. til den har fått litt farge. Prøv med en tynn trepinne at ikke noe røre henger ved.
|
9 Server risdesserten lunken med kald saus til.
|