Start på nytt





SJOKOLADEKAKE

En vanlig sjokoladekake med crème fraîche er piffet opp med syltede kumquat. Hvis det ikke er sesongen for kumquat, gjør appelsinbåter samme nytten. Karamell og appelsinlikør (Cointreau) setter en ekstra spiss på dessertkaken. Ca. 10 kakestykker.

100 g kokesjokolade
125 g smør/margarin
1 ts vaniljesukker
250 g sukker
2 egg
125 g crème fraîche
175 g (3 dl) hvetemel
2 ts bakepulver
75 g malte mandler (kan sløyfes)

Pynt:
50 g kumquat/appelsinbåter
50 g sukker eller ferdiglaget karamellsaus
3 ss appelsinlikør/appelsinjuice

1 Sett ovnen på 175 °C.

2 Smelt oppbrukket sjokolade og smør i en bolle som plasseres over vannbad, dvs. over en kasserolle med kokende vann. Sjokolade smeltet direkte i kasserollen blir bitter fordi temperaturen blir for høy.

3 Skill eggene og visp eggedosis av eggeplommer og sukker tilsatt vaniljesukker.

4 Rør inn crème fraîche, sjokoladeblandingen og melet blandet med bakepulver og evt. malte mandler.

5 Visp eggehvitene stive i en ren bolle.

6 Vend eggehvitene inn i røren med en slikkepott. Bruk rolige bevegelser. Hvite striper i røren gjør ingen ting.

7 Hell røren i en smurt kakeform på ca. 1 liter.

8 Stek kaken ca. 1 time. Stikk en tynn pinne i den og se at røren ikke henger ved. Dekk til toppen av kaken hvis den blir for brun.

9 Skrubb kumquat i varmt vann, tørk og skjær dem i skiver. Bruk eventuelt appelsinbåter.

10 Lag karamell av sukkeret som forklart til høyre eller kok opp ferdiglaget karamellsaus.

11 Ta karamellen av varmen, tilsett kumquat/appelsinbåter og appelsinlikør/appelsinjuice. La det trekke en stund til blandingen blir lunken.

12 Hell karamellblandingen over kaken. Avkjøl helt før kaken skjæres opp.