RØDVINSGELÉ
|
Røde faner og rød dessert 1. mai. Vel, man trenger ikke være sosialist for å sette pris på en moderne versjon av den hederskronte Hanna Winsnes (1789-1872) sin rødvinsgelé fra hennes berømte «Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen» (1845).
|
¾ liter vanlig rødvin 2 ½ dl vann 2 dl husholdningssaft saften av en sitron 500 g sukker 15 plater gelatin
Råkrem: 2 egg 100 g (ca. 1 dl) sukker 2 ½ dl kremfløte
|
Merk I motsetning til de fleste andre oppskrifter på dette nettstedet er denne porsjonen beregnet på 8 personer.
|
1 Rødvin, vann, saft, sitronsaft og sukker løses opp under oppvarming. Det skal ikke koke.
|
2 Gelatinplatene legges i kaldt vann i 5 min.
|
3 Klem det meste av vannet ut og smelt gelatinen i det som er igjen av fuktigheten.
|
4 Ta rødvinsblandingen av varmen og rør kraftig mens gelatinen helles oppi i en tynn stråle.
|
5 Hell geléen opp i en stor glassbolle eller i porsjonsglass. Du kan om ønskelig legge bringebær i den flytende geléen før den settes kaldt for å stivne.
|
6 Råkrem lages rett før servering ved å vispe luftig eggedosis av egg og sukker samt stivpisket krem av kremfløten. Skjær eggedosisen inn i kremfløten. Sett råkremen kjølig. Den vil skille seg hvis den blir stående for lenge.
|