Start på nytt





RØDVINSGELÉ

Røde faner og rød dessert 1. mai. Vel, man trenger ikke være sosialist for å sette pris på en moderne versjon av den hederskronte Hanna Winsnes (1789-1872) sin rødvinsgelé fra hennes berømte «Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen» (1845).

¾ liter vanlig rødvin
2 ½ dl vann
2 dl husholdningssaft
saften av en sitron
500 g sukker
15 plater gelatin

Råkrem:
2 egg
100 g (ca. 1 dl) sukker
2 ½ dl kremfløte

Merk I motsetning til de fleste andre oppskrifter på dette nett­stedet er denne porsjonen beregnet på 8 personer.

1 Rødvin, vann, saft, sitronsaft og sukker løses opp under oppvarming. Det skal ikke koke.

2 Gelatinplatene legges i kaldt vann i 5 min.

3 Klem det meste av vannet ut og smelt gelatinen i det som er igjen av fuktigheten.

4 Ta rødvinsblandingen av varmen og rør kraftig mens gelatinen helles oppi i en tynn stråle.

5 Hell geléen opp i en stor glassbolle eller i porsjonsglass. Du kan om ønskelig legge bringebær i den flytende geléen før den settes kaldt for å stivne.

6 Råkrem lages rett før servering ved å vispe luftig eggedosis av egg og sukker samt stivpisket krem av kremfløten. Skjær eggedosisen inn i kremfløten. Sett råkremen kjølig. Den vil skille seg hvis den blir stående for lenge.