Start på nytt





WIENERBRØDRUTER

Ekte wienerbrød blir laget av smørdeig. Det er litt enklere å bruke langpanne enn å forme kaker som legges på plate. Smørdeig er ikke så vanskelig som man skulle tro, men vil du gjøre det raskt og enkelt, kan du bruke oppskriften nederst i høyre spalte.

50 g gjær
2 dl kald melk
2 egg
2 ss sukker
(2 kryddermål malt kardemomme)
6 ½ dl (390 g) hvetemel
250 g kaldt smør
4 ss hvetemel til utbaking

Fyll 1:
1 ½ dl melk
1 ½ kremfløte
2 eggeplommer
1 ss melis
1 ss potetmel
2 ts vaniljesukker

Fyll 2:
3 ss av vaniljekremen (fyll 1)
50 g smør (romstemperert)
2 ss sukker

Fyll 3:
100 g mandelmasse (som høvles)
1 dl rosiner

Pynt:
1 egg
40 g mandelspon
1 dl melis
¾ ss vann

1 Lag fyll 1 (vaniljekrem) slik: Bland alle ingrediensene unntatt vaniljesukker i en kasserolle og la kremen bli varm under omrøring. Den skal tykne, men ikke koke, for da skiller den seg. Dekk til og avkjøl. Tilsett vaniljesukker.

2 Løs opp gjær i kald melk, bland i egg, sukker og mel tilsatt kardemomme og arbeid sammen deigen.

3 Ta mel på bakebordet og kjelv ut deigen til en avlang og ca. 1 cm tykk leiv.

4 Høvle kaldt smør jevnt over halvparten av deigen, sikt over litt mel og brett den andre halvparten over. (Eller man kan først legge høvlet smør over 2/3 av deigen, brette over den 1/3 som ikke har smør, og høvle smør over denne delen også før den siste 1/3 brettes over til slutt. Da starter du nemlig med tre lag i stedet for to, og det ferdige bakverket blir litt luftigere.)

5 Kjevl forsiktig ut til en ca. 1 cm tykk og avlang leiv igjen og fold den sammen i tre. Utfør utkjevling og folding i tre enda to ganger. Når du begynner utkjevlingen, bør du alltid la skjøten etter foldingen vende mot deg. Når du kjevler, snu stadig leiven ¼ omdreining, slik at leiven hele tiden blir så jevntykk som mulig over det hele. La gjerne deigen ligge en stund i kjøleskapet mellom hver utkjevling.

6 Del deigen i to. Kjevl ut den ene delen til et rektangel på ca. 27 x 37 cm eller så det dekker bunnen av langpanna, som bør være kledd med bakepapir. Det skal brukes minst mulig mel til utbaking. Derfor går kjevlingen lettest hvis du på slutten legger deigen mellom to plastfolier (f.eks. oppklipte bæreposer).

7 Bre vaniljekremen utover leiven i langpanna, men hold av 3 ss.

8 Kjevl også av den andre halvdelen på samme måte, men legg ikke leiven i langpanna.

9 Rør sammen fyll 2 og bre det over deigen som ligger på bakebordet. Fordel deretter fyll 3 (høvlet marsipanmasse og rosiner) utover deigen.

10 Rull sammen deigen som ligger på bakebordet til en pølse. Skjær deigpølsa i 24 deler. Legg deigbitene på toppen av vaniljekremen i langpanna.

11 Dekk til langpanna med plast og sett panna f.eks. i stekeovnen som er varmet opp ikke mer enn til 50 °C. Skru av varmen når du setter inn panna. La deigen heve ¾-1 time.

12 Ta ut langpanna. Skru opp varmen til 175 °C.

13 Pensle med egg, dryss over mandelspon og stek på nederste rille ca. 25 min.

14 Avkjøl og del i serveringsstykker. Rør sammen melis og vann til glasur. Fordel glasuren utover, f.eks. ved å helle den i en tynn stråle over stykkene.