Start på nytt





SAVARIN

Savarin er oppkalt etter den franske gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin. Det er en fin gjær-
deig, godt dynket med krydret sukkerlake og fylt
med krem og hermetisk frukt. Savarin regnes for å være en av de mest klassiske av alle desserter.


225 g hvetemel
2 ss melk
10 g gjær
2 egg
2 ss sukker
50 g smør/margarin

Sukkerlake:
2 ½ dl vann
saft av 2 sitroner
225 g sukker
2 biter hel kanel
(evt. 6 hele koriander)

Fyll:
2 ½-3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
litt malt kanel

hermetisk frukt, evt. også glassert

1 Rør gjæren ut i lunken melk.

2 Pisk sammen egg og sukker.

3 Rør sammen mel, gjærblandingen og eggedosisen til en glatt og smidig deig.

4 Skjær smøret i skiver og legg det over deigen, som dekkes til og settes på et lunt sted i ca. 1 time for å heve til dobbel størrelse.

5 Elt inn smøret, form deigen og legg den i en godt smurt rundform (pipeform), evt. mindre posjonsformer.

6 Stek savarinen ca. 15 min. ved 225 °C, slik at den får fin overflate. Senk varmen til 175 °C og stek i fortsatt 15 min.

7 La savarinen hvile i formen noen minutter før den hvelves på rist.

8 Kok opp laken av vann, sitronsaft, sukker og kanelstenger. La det koke kraftig i ca. 2 min. til det blir litt tyktflytende.

9 Prikk savarinen med en kakenål (tykk stoppenål). Sett risten med savarinen over en langpanne (for å fange opp søl) og øs laken over. La det stå og trekke i ca. 15 min. Øs også over laken som har rent ned.

10 Pisk krem tilsmakt med sukker, vaniljesukker og litt kanel. Fyll kremen i midten av savarinen og legg hermetisk frukt (evt. også glasert frukt) på toppen.