SAVARIN
|
Savarin er oppkalt etter den franske gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin. Det er en fin gjær- deig, godt dynket med krydret sukkerlake og fylt med krem og hermetisk frukt. Savarin regnes for å være en av de mest klassiske av alle desserter.
|
225 g hvetemel 2 ss melk 10 g gjær 2 egg 2 ss sukker 50 g smør/margarin
Sukkerlake: 2 ½ dl vann saft av 2 sitroner 225 g sukker 2 biter hel kanel (evt. 6 hele koriander)
Fyll: 2 ½-3 dl kremfløte 1 ss sukker 1 ts vaniljesukker litt malt kanel
hermetisk frukt, evt. også glassert
|
1 Rør gjæren ut i lunken melk.
|
2 Pisk sammen egg og sukker.
|
3 Rør sammen mel, gjærblandingen og eggedosisen til en glatt og smidig deig.
|
4 Skjær smøret i skiver og legg det over deigen, som dekkes til og settes på et lunt sted i ca. 1 time for å heve til dobbel størrelse.
|
5 Elt inn smøret, form deigen og legg den i en godt smurt rundform (pipeform), evt. mindre posjonsformer.
|
6 Stek savarinen ca. 15 min. ved 225 °C, slik at den får fin overflate. Senk varmen til 175 °C og stek i fortsatt 15 min.
|
7 La savarinen hvile i formen noen minutter før den hvelves på rist.
|
8 Kok opp laken av vann, sitronsaft, sukker og kanelstenger. La det koke kraftig i ca. 2 min. til det blir litt tyktflytende.
|
9 Prikk savarinen med en kakenål (tykk stoppenål). Sett risten med savarinen over en langpanne (for å fange opp søl) og øs laken over. La det stå og trekke i ca. 15 min. Øs også over laken som har rent ned.
|
10 Pisk krem tilsmakt med sukker, vaniljesukker og litt kanel. Fyll kremen i midten av savarinen og legg hermetisk frukt (evt. også glasert frukt) på toppen.
|