Start på nytt





NØTTEPAI

Dette er en versjon av den amerikanske Pecan Pie. Den kan godt lages med fyll av valnøtter og hassel-nøtter i tillegg til mandler, honning, appelsinskall og vanilje. Det er viktig å lage paien minst dagen i forveien, slik at fyllet er fast og smaken setter seg.

3 dl hvetemel
150 g smør/margarin
2 ss vann

Fyll:
4-5 dl nøtter og mandler
1 ½ dl honning
2 ss (25 g) smør
3 egg
revet skall av en appelsin, evt. sitron
1 ts vaniljesukker

1 Bland raskt sammen mel, smør/margarin og vann til paideigen og trykk den ut i en rundform, ca. 24 cm i diameter.

2 Sett formen i kjøleskapet ca. 1 time.

3 Skåld mandlene og fjern skallet før de legges i en langpanne sammen med de andre nøttene.

4 Rist nøttene ved 150 °C ca. 6 min.

5 Gni nøttene i et håndkle slik at det meste av skallet faller av.

6 Prikk paibunnen med en gaffel, fyll i erter for å hindre at den ikke hever seg for mye, og stek bunnen ca. 15 min. ved 175 °C.

7 Varm honningen i vannbad, slik at den blir flytende.

8 Smelt smøret og bland det med honning, egg, revet skall av appelsin/sitron, vaniljesukker og de ristede nøttene.

9 Fjern ertene, fyll paiskallet med nøtteblandingen og la paien steke videre ca. 30 min. til fyllet er stivnet.

10 Løsne paien rundt kanten og la den stå kjølig til neste dag. Server gjerne med pisket krem.