NØTTEPAI
|
Dette er en versjon av den amerikanske Pecan Pie. Den kan godt lages med fyll av valnøtter og hassel-nøtter i tillegg til mandler, honning, appelsinskall og vanilje. Det er viktig å lage paien minst dagen i forveien, slik at fyllet er fast og smaken setter seg.
|
3 dl hvetemel 150 g smør/margarin 2 ss vann
Fyll: 4-5 dl nøtter og mandler 1 ½ dl honning 2 ss (25 g) smør 3 egg revet skall av en appelsin, evt. sitron 1 ts vaniljesukker
|
1 Bland raskt sammen mel, smør/margarin og vann til paideigen og trykk den ut i en rundform, ca. 24 cm i diameter.
|
2 Sett formen i kjøleskapet ca. 1 time.
|
3 Skåld mandlene og fjern skallet før de legges i en langpanne sammen med de andre nøttene.
|
4 Rist nøttene ved 150 °C ca. 6 min.
|
5 Gni nøttene i et håndkle slik at det meste av skallet faller av.
|
6 Prikk paibunnen med en gaffel, fyll i erter for å hindre at den ikke hever seg for mye, og stek bunnen ca. 15 min. ved 175 °C.
|
7 Varm honningen i vannbad, slik at den blir flytende.
|
8 Smelt smøret og bland det med honning, egg, revet skall av appelsin/sitron, vaniljesukker og de ristede nøttene.
|
9 Fjern ertene, fyll paiskallet med nøtteblandingen og la paien steke videre ca. 30 min. til fyllet er stivnet.
|
10 Løsne paien rundt kanten og la den stå kjølig til neste dag. Server gjerne med pisket krem.
|