Start på nytt





SALZBURGER NOCKERL

Salzburger Nockerl er en spesialitet fra denne byen. Den lages som en slags sufflé mens gjestene venter. «Søt som kjærligheten og øm som et kyss,» heter det i Salzburg. Alle som tror at dette ikke er en mektig dessert fordi den er luftig, tar grundig feil.

20 g (1 ss) smør
2 ss melk

3 egg
30 g (1 ss) melis
½ ts revet sitronskall (evt. 1 ts sitronsaft)
20 g (1 ts) hvetemel/maizena
1 ts vaniljesukker

melis til dryssing

1 Begynn med å sette ovnen på 225 °C.

2 Skill eggehvitene fra eggeplommene.

3 Varm melk og smør til det blir lunkent.

4 Visp eggehvitene stive og luftige. Det krever helt fettfri bolle og visp. Det må heller ikke være spor av eggeplomme i hvitene.

5 Når hvitene er stive, vispes melis inn, litt om gangen sammen med revet sitronskall og halvparten av vaniljesukkeret. Sitron­skall bidrar til smaken og gjør de vispede hvitene ekstra stive.

6 Pisk eggeplommene lett i en annen bolle sammen med hvete­mel/maizena og resten av vaniljesukkeret.

7 For å få eggehviter og eggeplommer til å blande seg ordentlig, ta først litt av hvitene på vispen og rør det inn i de lettpiskede eggeplommene til det blir en jevn blanding.

8 Deretter tar du denne blandingen og vender den forsiktig inn i resten av hvitene, slik at mest mulig av den innpiskede luften blir beholdt.

9 Hell den lunkne melka med smøret i en ildfast form. Deretter fordeler du de vispede eggene som tre topper i formen. Glatt over forsiktig med en slikkepott.

10 Sett den ildfaste formen straks i ovnen og la den stå 6-7 min. til toppene er svakt gylne. Inni er de fortsatt myke.

11 Ta desserten ut av ovnen og dryss toppene med melis. Server med én gang.