SALZBURGER NOCKERL
|
Salzburger Nockerl er en spesialitet fra denne byen. Den lages som en slags sufflé mens gjestene venter. «Søt som kjærligheten og øm som et kyss,» heter det i Salzburg. Alle som tror at dette ikke er en mektig dessert fordi den er luftig, tar grundig feil.
|
20 g (1 ss) smør 2 ss melk
3 egg 30 g (1 ss) melis ½ ts revet sitronskall (evt. 1 ts sitronsaft) 20 g (1 ts) hvetemel/maizena 1 ts vaniljesukker
melis til dryssing
|
1 Begynn med å sette ovnen på 225 °C.
|
2 Skill eggehvitene fra eggeplommene.
|
3 Varm melk og smør til det blir lunkent.
|
4 Visp eggehvitene stive og luftige. Det krever helt fettfri bolle og visp. Det må heller ikke være spor av eggeplomme i hvitene.
|
5 Når hvitene er stive, vispes melis inn, litt om gangen sammen med revet sitronskall og halvparten av vaniljesukkeret. Sitronskall bidrar til smaken og gjør de vispede hvitene ekstra stive.
|
6 Pisk eggeplommene lett i en annen bolle sammen med hvetemel/maizena og resten av vaniljesukkeret.
|
7 For å få eggehviter og eggeplommer til å blande seg ordentlig, ta først litt av hvitene på vispen og rør det inn i de lettpiskede eggeplommene til det blir en jevn blanding.
|
8 Deretter tar du denne blandingen og vender den forsiktig inn i resten av hvitene, slik at mest mulig av den innpiskede luften blir beholdt.
|
9 Hell den lunkne melka med smøret i en ildfast form. Deretter fordeler du de vispede eggene som tre topper i formen. Glatt over forsiktig med en slikkepott.
|
10 Sett den ildfaste formen straks i ovnen og la den stå 6-7 min. til toppene er svakt gylne. Inni er de fortsatt myke.
|
11 Ta desserten ut av ovnen og dryss toppene med melis. Server med én gang.
|