Start på nytt





HVETEKRANS

I tillegg til en vanlig hvetekrans med fyll av rosiner, hakkede mandler og kanel og sukker har du her en av Ingrid Espelid Hovigs oppskrifter. Wienerkringle ble hun så «dus» med på husmorskolen at det etter hvert ble hennes favoritt som ekstra god gjærbakst.

75 g smør/margarin
2 ½ dl melk
50 g gjær
3 ss sukker
1 egg
ca. 420 g (7 dl) hvetemel

Fyll:
50 g smør/margarin
3 ss sukker
1 ts malt kanel
125 g (½ pk) rosiner
½ dl hakkede mandler

1 Varm smør/margarin og melk til det er lunkent.

2 Tøm melka i bakebollen og løs opp gjæren i den.

3 Ta av litt egg til pensling før resten av eggene tilsettes i gjærblandingen sammen med sukkeret.

4 Tilsett det meste av hvetemelet og hell deigen ut på bakebordet.

5 Elt deigen godt, så den blir glatt og smidig. Den bør ikke være for fast, men tilsett nok mel til at den ikke er klissete. Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse.

6 Trill ut deigen til en pølse med lengde 50 cm, og kjevl den deretter ut til en leiv med bredde 20 cm.

7 Smør leiven med romstemperert smør.

8 Dryss sukker og kanel over og til slutt rosiner og finhakkede mandler.

9 Rull sammen leiven og legg rullen som en krans (ring) eller kringle på bakepapir på plate. Skjær eller klipp snitt i det øverste laget av kransen. Hvis du lager så store snitt at du etterpå kan skyve kuttene vekselvis til hver sin side, får du en klippekrans.

10 La kransen etterheve. Ingrid Espelig Hovigs råd er at du lar den etterheve i kjøleskapet over natta. Da blir kransen ekstra luftig og får bedre smak.

11 Pensle med egg, dryss evt. perlesukker eller hakkede mandler over og stek på midterste rille ved 180-200 °C i ca. 20 min. til kransen er gyllen.